Friday, January 31, 2014

DETSEMBRINIKERDISED

Usinad inimesed välgutasid sel ajal külmaks talveks valmistudes vardaid. Aga kuidagi imelik on kududa, kui väljas on veel päris arvestatavad plussid ja lilled õitsevad :) Sügis ikkagi. Käsitöö kuulub ju valge talve, mitte hallisombuste ilmade juurde.
Kõige hoolikamad käisid oma aia üle, rohides sealt iga viimasemagi lible. Ka seda olnuks naljakas teha, kalendri järgi oli ikkagi talv. Ja pealegi polnud multšide alt umbrohtu eriti tulemaski.
Nii ma siis korrastasin fotosid ja nimekirju. Lugesin igasugu kirjandust. Seda, mida väga vaja ja seda ka, mis võinuks lugemata jääda. Veidi kirjutasin. Kolasin arvutis ja lõin niisama aega surnuks.
Aga ükskord sai sellest tegevusest isu täis, sõrmed hakkasid isemoodi kummaliselt sügelema.
Mul on asjadega imelik suhe. Ma olen hea inventeerija ja sorteerija. Kõike, mida enam vaja pole, jagan, annetan, viskan ära. Teen ma seda üsna tihti, aga ometigi on mõned asjad, mis päris silma all või kappides-sahtlites pole, jäänud kummalisel kombel oma uut aega ootama.
Nii juhtus ka ühe pisikese laua ja toolikesega. Viimaseid oli meie majapidamises küll kaks, aga kuhu teine sai, enam ei meenugi. Nüüd oli kätte jõudnud aeg nad pööningult alla tuua ja uuesti kasutusele võtmiseks korda teha.
Uue välimuse said vanad esemed tiimitöö tulemusena. Kohtusid minu geniaalne idee ( värvilahendus, kompositsioon salvrätitükikestest) ja Muhedikupapa suurepärane teostus- lihvimine, puhastamine, värvimine, lakkimine :D




Kui laud ja tool valmis said, tekkis mure. Ikkagi oli hädasti vaja teist tooli, pole ju mõeldav, et kaks põngerjat sõbralikult üht toolikest jagama hakkavad. Suur aitäh, Lillekasvataja. Pole need toolid küll päris ühesugused, aga hädast päästsid Sa meid välja küll. Värvivalikust nähtub, kumb on pisipreilile, kumb noorhärrale.

Kvaliteedilt on see painutatud vineerist mööbel tükk maad parem kui praegu pakutavad plastesemed. Ja nime tea, äkki peavad nad vastu veel järgmisegi põlvkonna.

Tänane ilm on ebameeldiv, öösel -19,1, päeval -18C. Külmale on lisandunud vinge, lausa kõrvetavalt vastik tuul, mis ähvardab maruks muutuda. Ilus härmatis püsis 15 päeva, meie white-art aknamaalid on asendunud graafiliste lehtede ja tušijoonistega. Ilusad needki. Kui ka lumele veidi lisa tuleks, võiks tuulele andeks anda.

Friday, January 24, 2014

HÄRMAPÄEVAD JÄTKUVAD

Me pole olnud ühelgi talvel härmatiseta, aga kunagi pole ta nii kaua püsinud kui tänavu. Ere päike särab päevad läbi üle aia. Lumel sädelevad vikerkaarevärvilised kalliskivikristallid, õhk on täis hõbelitreid, aeg-ajalt puistub taevast hõbedatolmu. Umbes 7.30 paiku on taevaserv roosakasvalge, hämarduma hakkab 16.30 paiku- päev on veninud pea 9-tunniseks.

22.01- 9.härmapäev. Iga puu, põõsas, oks, vars, kõrs, tutt, okas, kivi- kõik, mis aias leidub, on külmameistri kunstiteos










23.01 - 10.päev härmatist






24.01 täna on  meil 11. päev täis sätendavat ilu. Külma hommikul -20,9C. Lund endiselt 15-20cm, varjuaed on veidi paksemas lumes, kaktused kaetud.
Loodetavasti jõuab sellise õhukese kihi all maa veidigi külmuda, et häviks osagi viimastel aastatel liigselt paljunenud kõiksugu satikaid ja võõrastelt maadelt meile jõudnud haigusetekitajaid.
Koiduroosa

keskpäevahõbe


Thursday, January 23, 2014

MIRJAMILE

PALJU, PALJU ÕNNE!


Sunday, January 19, 2014

JÄINE PÄIKE

Lõpuks on ta kohal kogu oma valguse, sära ja iluga, aga kahjuks ka päris suurte ja äkiliste miinustega. Viimastest poleks ju lugugi, normaalne talveilm, kui need külmakraadid oleksid tulnud tasapisi, aga mitte hammustanud nii valusalt peale pikka sooja.
14.01, taliharjapäev- öö-12,9C, päeval -8,6, õhtul nõrk lumesadu, lumikate aias ca 10cm
17.01 tõnisepäev- öö-13,1C päev -11,2C väike lumepiserdus
18.01 öö -17,6, päev - 14 kuni -15C lumikate ca 15cm, püsikutel ja varjuaias pisut rohkem. Seal korjavad kõrred ja varred lund.
19.01 s.t. tänane öö - 17,8C
Juba kuuendat päeva püsiv härmatis muudab aia ja ümbruse tundmatuseni. Sellist ilu ei osata isegi muinasjuttudes välja mõelda.
 Et puude pungad sellise temperatuurikontrasti eest kaitstud on, peame olema tänulikud järvele.

Päike äratab aeda.


Jäljed







Saturday, January 11, 2014

ILMAELU :)

Eile hommikul oli meil kevad. Päike säras taevas kui triikraud, metsad aurasid, pajudel on valguses ümber roheline halo ja sooja ööpäevaringselt tavapärased + 5,6C
Keskpäeval naases sügis koos polaarõhtu ja ladiseva vihmaga, sooja ikka pea 6 kraadi.
Õhtuks hakkas temperatuur langema, 0-ni küll veel ei jõudnud, aga tugevnev tuul keeras end põhja.
Öösel hiilis kohale talv ja praegune aed näeb välja säärane. Kirmeke seda mitte just esimest lumekest on, aga toad on kohe tüki maad valgemad. Pakane on kohutav -1,1C :D


Saturday, January 4, 2014

TERE, 2014!

Tegelikult tervitasime me ta saabumist ikka õigel ajal ka, aga viisakas inimene ütleb ju iga päev tere ja täna pole veel sugugi hilja kõigile sõpradele
HEAD, ÕNNELIKKU, TEGUDE- JA PÕNEVUSTEROHKET UUT AASTAT!
 öelda.
PALJU UUSI TEADMISI, PUID, LILLI ja MUID TAIMI, LUGEMATA RAAMATUID, LAULMATA LAULE, HÄID SÕPRU  ja AVASTAMATA PAIKU.
Uusaasta päev oli imeliselt ja ilusalt päikeseline, aasta ei saa kuidagi halvem tulla.
Nagu juba mõned eelmised, on ka tänavune või siis juba eelmine aasta lõpp, meil suur segaduste, sebimiste ja sekeldusterohke olnud. Tulevad, tulevad, lähevad, jälle tulevad, mõned jäävad:) Tore on. Vahelduseks tavapärasele käis meil tänavu näärivana (tegelikult olid need hilised päkatsid), sest alles aasta lõpuks sai pere tervenisti kokku :D
Seekord me ise rakette ei lennutanud, ümberringi on meil tulevärgi panoraam, selge ööga oli nähtavus 25km. Mürtsu ja tossu ja suurt ilu oli meietagi.
Lugesin täna, et  varem oli meil uue aasta alguseks hoopiski 25. märts. 1.jaanuar otsustati kasutusele võtta mingil põhjusel Veneetsias 1522 aastal. Mulle sobib see hoopis paremini. Mu meelest peab aastas olema üks mõtisklemise, planeerimise ja lihtsalt olemise aeg. Uus ei tohigi alata tormamisega.
25.03 külvan ma tavaliselt tomatit,  ikkagi mingitmoodi uus aasta. See kuupäev tähistab minu jaoks alati aiaaja algust. Õnnelikud on ikkagi need aiahinged, saavad kohe mitut uut tähistada :)

Ilmarindel muutusteta. See foto on tehtud 02.01 ja ikka samast kohast, kust alati
Kraadiklaas on segaduses. Keerleb 0 kraadi ümber. Aasta alguses paistis küll, et tükib sinna miinuste poole, aga siis ronis otsustavalt plussi. Palju neid just pole, aga päristalve veel ei paista.
Pimedus kestab. Mulle tegelikult ööpäevaringne videvik päriselt ei istu, aga kui ma mõtlen, et kuskil on olemas ka polaaröö, siis polegi veel asi vist kõige hullem. Küllap tuleb ka talv ja lumi ja valgus ja kõik muu hea.
Aga nüüd on mul pisike arvutipaus, sest majas on oluline arvutitõke:D